Starožitné nádobí

Zde naleznete výhradně japonské čajové nádobí a to jak samostatně nebo častěji v celé soupravě (hóhin, yusamashi, šálky). V drtivé většině se jedná o nádobí různých japonských stylů kdy každý styl definuje přístup autora ke zpracování nádobí, jeho materiálu, glazuře, výpalu. Protože se jedná o nádobí z Japonska, které je domovinou zeleného čaje, jejich hlavním účelem je příprava japonských čajů zejména jeho středních tříd až po špičkové soutěžní čaje (Sencha, Tamaryokucha, Kabusé, Gyokuro atp.). Z tohoto důvodu je velice praktické chladítko (yusamashi), kde hostitel nechá zchladnout vodu na požadovanou teplotu a následně se čaj připravuje ve slévátku (hóhin) a poté slévá do šálků a každý host může obdivovat svůj šálek. Japonské čajové soupravy kombinují japonskou dlouholetou zkušenost v pití čaje a tedy praktičnost. Současně s tím i vysokou uměleckou hodnotu, kterou japonské nádobí představuje. Nejčastěji zde naleznete soupravy z první až druhé poloviny 20. století.


Zobrazení všech 9 výsledků