Nepálský čaj

Čajové plantáže v Nepálu byly založeny v roce 1863, právě v tomto roce byla založena dnes vyhlášená zahrada Ilam. Stejně jako u sousedního Darjeelingu se jedná o himalájskou hornatou oblast a lze tedy mluvit o vysokohorském čaji. Čajové zahrady se podobně jak v Darjeelingu nacházejí v nadmořské výšce 900 – 2100 m.n.m. Díky geografické poloze a vysoké nadmořské výšce v kombinaci s vlhkým podnebím jsou zde unikátní podmínky a čaji se velice dobře daří. Ne každá plantáž má svojí továrnu na zpracování čaje a proto (na rozdíl od Darjeelingu) zde funguje výkup od menších pěstitelů a vykoupené lístky pak zpracuje čajová továrna. Stejně jako v Darjeelingu se čaje z Nepálu děli na první sklizeň (First Flush), která probíhá na jaře a čaje mají většinou částečnou oxidaci s velice svěží jarní chutí s květovými a kořeněnými tóny s typickou vysokohorskou ušlechtilou hořkostí. Druhosklizňové (Second Flush) se sklízejí v květnu a červnu, mají 100% oxidaci a dávají výrazně kořeněný nálev s bohatými tóny zralého ovoce a dalších chutí. Čaje z podzimní sklizně (Autumn Flush) se sklízí koncem září až do konce listopadu a je pro ně charakteristický měděný nálev s výrazným aroma koření, jemnou hořčinkou a nezaměnitelným dozvukem.


Zobrazení všech 2 výsledků