Zelený puerh (sheng)

Sheng puerh, u nás nazývaný zelený puerh, v angličtině nazývaný raw puerh (syrový). Na výrobu čaje puerh se používá velkolistá varieta čajovníku čínského (Camellia sinensis var. assamica), který se aklimatizoval na podmínky v Yunnanu. Velkolistá varieta se vyznačuje právě tím, že má větší i ty nejmenší nerozivnuté listy (tipsy) a je také chuťově odlišná a proto vhodná na výrobu puerhu a dalších yunnanských čajů. Výchozím materiálem pro zpracování sheng puerhu je mao cha. Takovýto materiál ještě nelze nazývat puerhem. Je potřeba ještě podstoupit proces lisování a právě tento krok nastartuje v čaji přirozenou fermentaci, díky které čaj může zrát a při dlouhodobém zrání ovlivňovat vzhled (tmavnutí), chuť (zakulacení, zjemnění, vyhlazení svíravosti) a aroma (zušlechtění, umocnění) puerhu. Dnes se dá rozpoznat u puerhu různá filozofie výroby. Buď se čaj produkuje ve velkém a list na výrobu takového puerhu je blend několika lokalit. Druhým způsobem je produkce puerhu v menším množství a se využívá materiálu pouze z jedné lokality.


Zobrazení všech 9 výsledků