Zelený čaj

Zelený čaj je spolu s černým (červeným čajem) asi nejznámějším druhem čaje. Základním znakem zeleného čaje je, že se zastavuje oxidace v průběhu zpracování tak, aby již neprobíhala. Zastavení oxidace probíhá buď pražením na pánvi nebo napařováním v horké páře. Působení tepla se v listech zabrání enzymům v další oxidaci. Proto mají zelené čaje zelenou barvu vylouhovaného listu. Chuť zelených čajů velice závisí na oblasti a konkrétním zpracování. Můžete ochutnat čaje, které jsou jemné, svěží, s trávovými tóny a nasládlou chuti po ovoci, ale můžete ochutnat i čaje, které jsou v chuti plné, těžší, s oříškovými tóny, karamelovými a praženými tóny. Čerstvé zelené čaje jsou velice povzbuzující a hodí se je pít zejména v jarních a letních dnech, protože přirozeně ochlazují tělo konzumenta.


Zobrazení jediného výsledku