Připravit si jednoduše šálek dobrého Puerhu je pro lidi začínající s čajem nedostižná výzva. Přitom se nejedná o nic složitého ani mystického. Tento návod nechť slouží, jak nejlépe dovede, všem lidem, kteří ať už s puerhem nebo s jakýmkoliv čajem začínají a v přípravě jsou občas bezradní. Tato příprava se dá samozřejmě použít na všechny čaje a to jak čaje zelené, bílé, oolongy a další.
Jako nejvhodnější příprava se nám v čajovně osvědčila metoda Gong Fu Cha. Gong Fu Cha je název pro čínský čajový obřad, my si z něho vezmeme pouze určité jeho principy a použijeme jej v naší přípravě a v tomto návodu.
Základním principem této přípravy je, že se použije relativně větší množství čaje na menší objem. Množství čaje volíme podle velikosti konvičky, podle pocitu či podle počtu lidí, pro které budeme čaj připravovat. Na 100 ml použijeme 4g čaje. Máme-li k dispozici konvičku o objemu 150 ml nejčastěji volíme přibližně 7g čaje. Je li požadování mít výsledný čaj silnější, zvyšujeme množství, nikoliv dobu louhování.
Při porcování čaje doporučuji použít vždy větší část celých lístků nebo uloupnutého kusu a doplnit jej i drobnějšími kousky čaje. To zajistí rovnoměrně plné uvolňování chuti i v počátečních nálevech, kdy ještě nejsou lístky zcela rozvinuté díky slisování.
Teplotu vody zvolte podle druhu připravovaného čaje. Pro přehlednost uvádíme teploty pro jednotlivé druhy čaje v tabulce. V tabulce jako nejvyšší teplotu záměrně uvádíme 98°C a to z důvodu, že při této teplotě již voda nevře. Při 100°C voda vře a čaj by vařil a nikoliv louhoval.
Zelený čínský | 80°C | Teplota, jež se obecně hodí pro většinu čínských zelených čajů. |
Zelený japonský | 45-75°C | Čím vyšší třída čaje tím nižší teplota, např. Kabusé a Gyokuro 50°C, Sencha 65°C |
Černý | 98°C | |
Bílý | 90°C | |
Oolong | 98°C | U lehce oxidovaných oolongů můžou vyniknout při teplotě nižší, např. 80°C. |
Puerh sheng (zelený) | 98°C | Sheng puerhy (zelené) z některých pohoří můžou vyniknout při teplotě nižší, např. 80°C. |
Puerh shu (tmavý) | 98°C | Shu puerhy (tmavé) vždy co nejteplejší vodou. |
U všech lisovaných čajů a velmi silně rolovaných čajů je vhodné provést oplachovací, nebo-li nultý nálev. Oplachovací nálev je vesměs zbytečný u jemných čajů, kde byste se ochudili o jemné a svěží aromatické látky v prvním nálevu. Tento krok slouží k tomu, že čaj probudíme a přípravíme jej na následující louhování. Toto opláchnutí zároveň čaj pročistí a zbavíme se úplně těch nejmenších úlomků a čajového prachu. Oplachování nálev provedem jednoduše tak, že do vyhřátého nádobí vložíme čaj a ten zalejeme vroucí vodou a ihned jej slejeme do džbánku. Tímto nálevem si můžeme nahřát i ostatní nádobí včetně šálků a dalšího čajového příslušenství.
Délka louhování prvního nálevu a od něj odvozené další nálevy závisí na síle lisování daného čaje a množství malých úlomků. Při optimálním poměru slisovaného kusu a drobnějších úlomků je přibližně louhování 55/10/20/30/45/45/60 vteřin. Tyto uvedené časy rozhodně nejsou striktní a při zapojení vlastního citu čaji lépe porozumíte a čaj si náležitě vychutnáte. Místo rušivého počítání vteřin při louhování je příjemně a praktické použít metodu nádechů. Při prvním nálevu louhujte čaj po 5 nádechů, druhý nálev 1-2 nádechy, třetí nálev 5 nádechů, čtvrtý nálev 7 nádechů, pátý nálev 9 nádechů. Každý další nálev prodlužujte vždy o 2 nádechy.
Přivoňte ke spařeným lístkům v konvičce mezi jednotlivými nálevy a sledujete, jak se vyvíjí jejich síla, aroma, tóny.
Zpomalte a buďte. S čajem. Vychutnejte si vámi připravený nálev. Přivoňte. Usrkněte. Čaj tak lépe snesete horký a zároveň procítíte jeho chuť intenzivněji. Čaj putuje dále a po polknutí přichází dozvuk (aftertaste). Na patře, po stranách, v krku. Je stejný jako chuť? Je sladký nebo spíše svíravý? Je příjemný nebo drsný? Dlouhý či krátký? Tyto nezbytné součásti čaje vás mohou zaujmout v průběhu čajování. Anebo nemusí a vůbec to nevadí.
U některých sheng puerhů je zřetelně cítit hui gan. Je to přeměna na sladkost, která se dostavuje po polknutí. Někdy je přeměna okamžitá, někdy ne. U sheng puerhů vyrobených ze starších čajovníků (qiaomu, lao shu, gushu) je většinou (ne však pravidlem) přeměna na sladkost okamžitá či velmi rychlá a je cítit ihned po polknutí doušku při výdechu v ústech.
Pijte čaj, dokud vám chutná, dokud vás baví, dokud nálevy mají sílu. Užijte si šálek dobrého čaje.